Voormalig Russische topamazone op 95-jarige leeftijd terug in zadel

Voormalig topamazone Nina Gromova, uit de voormalige Sovjet-Unie, klom dinsdag weer eens in het zadel ter ere van haar 95ste verjaardag. De Russische stapte op de vijftienjarige in Letland gefokte Moulin Rouge reed door de manege van het hippisch centrum Pradar in Moskou.

Nina Gromova was beroemd door de wedstrijden die ze reed met een en hetzelfde paard in alle disciplines. Met de  volbloed Dida (v. Blasius xx) kwam ze uit in de dressuur, springen, eventing en steeplechase. Het paar werd onder meer nationaal kampioen in zowel de eventing als het springen. Het grootste succes voor Gromova en Dida was het opklimmen in de dressuur tot op Olympisch niveau.

FEI Dressage Committee
Nina eindigde haar sportcarrière vroeg om zich volledig te wijden aan jureren en werd lid van het eerste FEI Dressage Committee. Samen met Horst Niemack uit Duitsland en de Zweed Gustaf Nyblaeus werkte ze aan het ontwikkelen van regels voor de internationale dressuursport.

Dressuurtrainer
Later coachte Gromova ruiters uit Wit-Rusland en Litouwen. Ze bleef zelf rijden tot ze haar heup brak bij een val in de negentiger jaren. Ter ere van haar 95ste verjaardag klom Nina weer in het zadel.

Bron: Dressage-News